ISTQB Question Paper 10

ISTQB Question Paper 10

1 When what is visible to end-users is a deviation from the specific or expected behavior, this is called:

a) an error
b) a fault
c) a failure
d) a defect
e) a mistake

2 Regression testing should be performed:

v) every week
w) after the software has changed
x) as often as possible
y) when the environment has changed
z) when the project manager says
a) v & w are true, x – z are false
b) w, x & y are true, v & z are false
c) w & y are true, v, x & z are false
d) w is true, v, x y and z are false
e) all of the above are true

3 IEEE 829 test plan documentation standard contains all of the following except:

a) test items
b) test deliverables
c) test tasks
d) test environment
e) test specification

4 Testing should be stopped when:

a) all the planned tests have been run
b) time has run out
c) all faults have been fixed correctly
d) both a) and c)
e) it depends on the risks for the system being tested

5 Order numbers on a stock control system can range between 10000 and 99999 inclusive. Which of the following inputs might be a result of designing tests for only valid equivalence classes and valid boundaries:

a) 1000, 5000, 99999
b) 9999, 50000, 100000
c) 10000, 50000, 99999
d) 10000, 99999
e) 9999, 10000, 50000, 99999, 10000

6 Consider the following statements about early test design:

i. early test design can prevent fault multiplication
ii. faults found during early test design are more expensive to fix
iii. early test design can find faults
iv. early test design can cause changes to the requirements
v. early test design takes more effort

a) i, iii & iv are true. Ii & v are false
b) iii is true, I, ii, iv & v are false
c) iii & iv are true. i, ii & v are false
d) i, iii, iv & v are true, ii us false
e) i & iii are true, ii, iv & v are false

7 Non-functional system testing includes:

a) testing to see where the system does not function properly
b) testing quality attributes of the system including performance and usability
c) testing a system feature using only the software required for that action
d) testing a system feature using only the software required for that function
e) testing for functions that should not exist

8 Which of the following is NOT part of configuration management:

a) status accounting of configuration items
b) auditing conformance to ISO9001
c) identification of test versions
d) record of changes to documentation over time
e) controlled library access

9 Which of the following is the main purpose of the integration strategy for integration testing in the small?

a) to ensure that all of the small modules are tested adequately
b) to ensure that the system interfaces to other systems and networks
c) to specify which modules to combine when and how many at once
d) to ensure that the integration testing can be performed by a small team
e) to specify how the software should be divided into modules

10 What is the purpose of test completion criteria in a test plan:

a) to know when a specific test has finished its execution
b) to ensure that the test case specification is complete
c) to set the criteria used in generating test inputs
d) to know when test planning is complete
e) to plan when to stop testing

11 Consider the following statements

i. an incident may be closed without being fixed
ii. incidents may not be raised against documentation
iii. the final stage of incident tracking is fixing
iv. the incident record does not include information on test environments
v. incidents should be raised when someone other than the author of the software performs the test

a) ii and v are true, I, iii and iv are false
b) i and v are true, ii, iii and iv are false
c) i, iv and v are true, ii and iii are false
d) i and ii are true, iii, iv and v are false
e) i is true, ii, iii, iv and v are false

12 Given the following code, which is true about the minimum number of test cases required for full statement and branch coverage:

Read P
Read Q
IF P+Q > 100 THEN
Print “Large”
ENDIF
If P > 50 THEN
Print “P Large”
ENDIF

a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

13 Given the following:

Switch PC on
Start “outlook”
IF outlook appears THEN
Send an email
Close outlook

a) 1 test for statement coverage, 1 for branch coverage
b) 1 test for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 1 test for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
e) 2 tests for statement coverage, 3 for branch coverage

14 Given the following code, which is true:

IF A > B THEN
C = A – B
ELSE
C = A + B
ENDIF
Read D
IF C = D Then
Print “Error”
ENDIF

a) 1 test for statement coverage, 3 for branch coverage
b) 2 tests for statement coverage, 2 for branch coverage
c) 2 tests for statement coverage. 3 for branch coverage
d) 3 tests for statement coverage, 3 for branch coverage
e) 3 tests for statement coverage, 2 for branch coverage

15 Consider the following:

Pick up and read the newspaper
Look at what is on television
If there is a program that you are interested in watching then switch the the
television on and watch the program
Otherwise
Continue reading the newspaper
If there is a crossword in the newspaper then try and complete the crossword

a) SC = 1 and DC = 1
b) SC = 1 and DC = 2
c) SC = 1 and DC = 3
d) SC = 2 and DC = 2
e) SC = 2 and DC = 3

16 The place to start if you want a (new) test tool is:

a) Attend a tool exhibition
b) Invite a vendor to give a demo
c) Analyse your needs and requirements
d) Find out what your budget would be for the tool
e) Search the internet

17 When a new testing tool is purchased, it should be used first by:

a) A small team to establish the best way to use the tool
b) Everyone who may eventually have some use for the tool
c) The independent testing team
d) The managers to see what projects it should be used in
e) The vendor contractor to write the initial scripts

18 What can static analysis NOT find?

a) The use of a variable before it has been defined
b) Unreachable (“dead”) code
c) Whether the value stored in a variable is correct
d) The re-definition of a variable before it has been used
e) Array bound violations

19 Which of the following is NOT a black box technique:

a) Equivalence partitioning
b) State transition testing
c) LCSAJ
d) Syntax testing
e) Boundary value analysis

20 Beta testing is:

a) Performed by customers at their own site
b) Performed by customers at their software developer’s site
c) Performed by an independent test team
d) Useful to test bespoke software
e) Performed as early as possible in the lifecycle

21 Given the following types of tool, which tools would typically be used by
developers and which by an independent test team:

i. static analysis
ii. performance testing
iii. test management
iv. dynamic analysis
v. test running
vi. test data preparation

a) developers would typically use i, iv and vi; test team ii, iii and v
b) developers would typically use i and iv; test team ii, iii, v and vi
c) developers would typically use i, ii, iii and iv; test team v and vi
d) developers would typically use ii, iv and vi; test team I, ii and v
e) developers would typically use i, iii, iv and v; test team ii and vi

22 The main focus of acceptance testing is:

a) finding faults in the system
b) ensuring that the system is acceptable to all users
c) testing the system with other systems
d) testing for a business perspective
e) testing by an independent test team

23 Which of the following statements about the component testing standard is false:

a) black box design techniques all have an associated measurement technique
b) white box design techniques all have an associated measurement technique
c) cyclomatic complexity is not a test measurement technique
d) black box measurement techniques all have an associated test design technique
e) white box measurement techniques all have an associated test design technique

24 Which of the following statements is NOT true:

a) inspection is the most formal review process
b) inspections should be led by a trained leader
c) managers can perform inspections on management documents
d) inspection is appropriate even when there are no written documents
e) inspection compares documents with predecessor (source) documents

25 A typical commercial test execution tool would be able to perform all of the following EXCEPT:

a) generating expected outputs
b) replaying inputs according to a programmed script
c) comparison of expected outcomes with actual outcomes
d) recording test inputs
e) reading test values from a data file

26 The difference between re-testing and regression testing is

a) re-testing is running a test again; regression testing looks for unexpected side effects
b) re-testing looks for unexpected side effects; regression testing is repeating
those tests
c) re-testing is done after faults are fixed; regression testing is done earlier
d) re-testing uses different environments, regression testing uses the same
environment
e) re-testing is done by developers, regression testing is done by independent
testers

27 Expected results are:

a) only important in system testing
b) only used in component testing
c) never specified in advance
d) most useful when specified in advance
e) derived from the code

28 Test managers should not:

a) report on deviations from the project plan
b) sign the system off for release
c) re-allocate resource to meet original plans
d) raise incidents on faults that they have found
e) provide information for risk analysis and quality improvement

29 Unreachable code would best be found using:

a) code reviews
b) code inspections
c) a coverage tool
d) a test management tool
e) a static analysis tool

30 A tool that supports traceability, recording of incidents or scheduling of tests is called:

a) a dynamic analysis tool
b) a test execution tool
c) a debugging tool
d) a test management tool
e) a configuration management tool

31 What information need not be included in a test incident report:

a) how to fix the fault
b) how to reproduce the fault
c) test environment details
d) severity, priority
e) the actual and expected outcomes

32 Which expression best matches the following characteristics or review
processes:

1. led by author
2. undocumented
3. no management participation
4. led by a trained moderator or leader
5. uses entry exit criteria

s) inspection
t) peer review
u) informal review
v) walkthrough
a) s = 4, t = 3, u = 2 and 5, v = 1
b) s = 4 and 5, t = 3, u = 2, v = 1
c) s = 1 and 5, t = 3, u = 2, v = 4
d) s = 5, t = 4, u = 3, v = 1 and 2
e) s = 4 and 5, t = 1, u = 2, v = 3

33 Which of the following is NOT part of system testing:

a) business process-based testing
b) performance, load and stress testing
c) requirements-based testing
d) usability testing
e) top-down integration testing

34 What statement about expected outcomes is FALSE:

a) expected outcomes are defined by the software’s behaviour
b) expected outcomes are derived from a specification, not from the code
c) expected outcomes include outputs to a screen and changes to files and
databases
d) expected outcomes should be predicted before a test is run
e) expected outcomes may include timing constraints such as response times

35 The standard that gives definitions of testing terms is:

a) ISO/IEC 12207
b) BS7925-1
c) BS7925-2
d) ANSI/IEEE 829
e) ANSI/IEEE 729

36 The cost of fixing a fault:

a) Is not important
b) Increases as we move the product towards live use
c) Decreases as we move the product towards live use
d) Is more expensive if found in requirements than functional design
e) Can never be determined

37 Which of the following is NOT included in the Test Plan document of the Test Documentation Standard:

a) Test items (i.e. software versions)
b) What is not to be tested
c) Test environments
d) Quality plans
e) Schedules and deadlines

38 Could reviews or inspections be considered part of testing:

a) No, because they apply to development documentation
b) No, because they are normally applied before testing
c) No, because they do not apply to the test documentation
d) Yes, because both help detect faults and improve quality
e) Yes, because testing includes all non-constructive activities

39 Which of the following is not part of performance testing:

a) Measuring response time
b) Measuring transaction rates
c) Recovery testing
d) Simulating many users
e) Generating many transactions

40 Error guessing is best used

a) As the first approach to deriving test cases
b) After more formal techniques have been applied
c) By inexperienced testers
d) After the system has gone live
e) Only by end users

Answers:

1 C
2 C
3 E
4 E
5 C
6 A
7 B
8 B
9 C
10 E
11 B
12 B
13 B
14 B
15 E
16 C
17 B
18 C
19 C
20 A
21 B
22 D
23 A
24 D
25 A
26 A
27 D
28 C
29 A
30 E
31 E
32 B
33 E
34 A
35 B
36 B
37 D
38 D
39 C
40 B

0 comments:

Post a Comment